Zapraszamy na warsztaty Dzikie gary, podczas których wspólnie przygotujemy potrawy na bazie lokalnych roślin znalezionych nad Cybiną. W ramach spotkania udamy się na spacer zielarski podczas którego oznaczymy i zbierzemy gatunki jadalne takie jak mniszka, pokrzywę, czosnaczek. Zobaczymy w jakich miejscach rośliny jadalne mają swoje stanowiska i ile ich jesteśmy w stanie zliczyć. Opowiemy przy tym o tradycji i związkach człowieka z dzikimi roślinami. Po zbiorach roślin przygotujemy danie dzikiej kuchni.
Wiek: bez ograniczeń
Miejsce: Eksperymentalny Ogród Dziedzictwa
Zapisy: brak wolnych miejsc!
Prowadzenie: Sara Grolewska- Szymczak- zielarka, animatorka kultury, pasjonatka etnobotaniki
Czas trwania: około 60-90 minut
Dostępność: Warsztat odbywa się w ogrodzie na terenie bez przeszkód architektonicznych. Na ścieżkach w ogrodzie wysypane są drewniane zrębki.
Wydarzenie w ramach Majówki w Bramie Poznania.
ZOBACZ WIĘCEJ
Projekt graficzny: Aleksandra Urbańska-Ziemek
Autor zdjęcia: Łukasz Gdak


