Zapraszamy na warsztaty Dzikie gary, podczas których wspólnie przygotujemy potrawy na bazie lokalnych roślin znalezionych nad Cybiną. W ramach spotkania udamy się na spacer zielarski podczas którego oznaczymy i zbierzemy gatunki jadalne takie jak mniszka, pokrzywę, czosnaczek. Zobaczymy w jakich miejscach rośliny jadalne mają swoje stanowiska i ile ich jesteśmy w stanie zliczyć. Opowiemy przy tym o tradycji i związkach człowieka z dzikimi roślinami. Po zbiorach roślin przygotujemy danie dzikiej kuchni.

 

Wiek: bez ograniczeń

Miejsce: Eksperymentalny Ogród Dziedzictwa

Zapisy: brak wolnych miejsc!

Prowadzenie: Sara Grolewska- Szymczak- zielarka, animatorka kultury, pasjonatka etnobotaniki

Czas trwania: około 60-90 minut

Dostępność: Warsztat odbywa się w ogrodzie na terenie bez przeszkód architektonicznych. Na ścieżkach w ogrodzie wysypane są drewniane zrębki.

 

Wydarzenie w ramach Majówki w Bramie Poznania.

ZOBACZ WIĘCEJ

 

Projekt graficzny: Aleksandra Urbańska-Ziemek
Autor zdjęcia: Łukasz Gdak